De kick-off in augustus 2017 diende als startpunt om alle 300 leerlingen te informeren en te prikkelen om zich vol in het project te storten met als einddoel de openbare tentoonstelling in november. Vanuit verschillende perspectieven spraken er betrokkenen de leerlingen toe.

Marije Lieuwens van De Stijl in de Stad en verantwoordelijk voor de PR van Beleef de Stijl sprak over de internationale context van De Stijl en de andere activiteiten dit jaar georganiseerd waren.

Kunstenaar Gysbert Zijlstra (Graphic Surgery) maakte voor het Stijljaar een gigantische muurschildering in Overvecht en zijn werk heeft veel raakvlakken met de Stijl. Gysbert gaf een korte presentatie over zijn werk, zijn inspiratiebronnen én over het belang van kunsteducatie op school. Daarnaast vertelde hij de leerlingen wat het belang is van dit project waarbij jonge actieve kunstenaars uit de stad nu in de school de leerlingen komen inspireren de aankomende maanden.

Beeldend Kunstenaar en Grafisch Vormgever Vincent de Boer, een van de deelnemers van Beleef de Stijl, ontwierp de huisstijl en logo’s voor dit project. Hij vertelde over zijn werk, zijn inspiratiebronnen in zijn middelbare schooltijd én wat hij met zijn workshop Utopische Typografie gaat doen. 

Oprichter van Studio Steltman en beeldend kunstenaar Frank Koolen opende dit unieke project samen met een aantal leerlingen en directrice Yolanda Petermeijer. Tijdens deze spectaculaire performance, waarbij gigantische ballonnen in de stijl-kleuren met bladblazers werden opgeblazen en door de aula gegooid, ging letterlijk het dak eraf!