De rol van de kunstenaar was die van een curator. Hij of zij zette een onderzoeksvraag uit en bepaalde het kader (speelveld) met alle bruikbare materialen en technische mogelijkheden. Verder was hij of zij op vier momenten aanwezig of actief aan het werk: Tijdens de kick-off voor de presentatie van de workshop, tijdens de eerste introductie van het programma, gedurende de tussenevaluatie én tijdens de eindbeoordeling en het inrichten van de tentoonstelling op school.
De uitgenodigde kunstenaars en ontwerpers werden gekozen vanwege hun experimentele werkhouding en bevlogen praktijk. Ze konden via deze workshop een onderzoeksvraag uit hun dagelijkse praktijk op speelse wijze verbinden aan een eigenzinnig thema en dit vervolgens met leerlingen tot nieuwe mogelijkheden bouwen. Daarnaast deden ze ervaring op, op het gebied van communicatie, overdracht en educatie.
Rol student HKU
De studenten van de HKU ontwierpen de workshop in samenwerking met de kunstdocent tot in detail én voerden hem gezamenlijk uit. In één maand stemden zij veelvuldig af met de kunstenaar én kunstdocent van het GRC. Ook voor het uitvoeren van de workshop én het faciliteren (sociale media) was de inzet en het enthousiasme van de studenten bepalend. Studio Steltman én het GRC Studio begeleidden deze ontwerpmaand op actieve wijze. De studenten werkten vaak voor de eerste keer in een educatieve setting en leerden zodoende veel van deze nieuwe context.
Vakdocent
De vakdocenten hadden als centrale doelstelling de samenwerking goed te laten verlopen en de kwaliteit van het leerproces te bewaken. Dit was soms een lastige taak omdat een docent veel taken uit handen moest geven. De studenten van de HKU voerden, in opdracht van de kunstenaar, de workshop uit. De docenten begeleiden dit proces om het op de juiste momenten zowel inhoudelijk als praktisch bij te kunnen sturen en didactisch te kunnen begeleiden